5 najväčších mýtov o cvičení

5 najväčších mýtov o cvičení

Ako sa nenechať okabátiť mýtmi o cvičení? Prečítaj si tento článok a zisti, ako sa im vyhnúť.

Na internete nájdeš rôzne články o tom, čo robiť a nerobiť pri cvičení. Veľakrát však tieto tvrdenia nie sú podložené faktami a tvoj feed sa môže veľmi ľahko zaplniť polopravdami. Uľahčíme ti robotu a vyvrátime najväčšie mýty o cvičení.

 

1. Kým sa nepotíš, nerobíš to dobre

Argument, ktorý už desaťročia straší začiatočníkov. Nemusíš prepotiť štyri tričká a absolvovať kardio 7x do týždňa na to, aby si schudol alebo nabral formu. Kardio je výborné na zníženie krvného tlaku, zabezpečenie správnej funkcie srdca a zníženie rizika osteoporózy, no existujú a iné účinné spôsoby, ako schudnúť. Je pravda, že pri kardiu spáliš viac ako pri cvičení s činkami. Ale pri silovom tréningu tvoje telo spaľuje kalórie aj niekoľko hodín po jeho skončení. Mágia? Ani nie. Len dôkaz, že silové tréningy stoja za to.

 

2. Musíš cvičiť hodiny, aby si videl výsledok

Ak preferuješ stráviť pol dňa vo fitku, nikto by ti v tom nemal brániť. Ale budeš mať výsledky, aj keď to robiť nebudeš. S chudnutím ti môže pomôcť kratší vysoko intenzívny intervalový tréning – HIIT. Podľa viacerých výskumov je tento typ tréningu efektívnejší ako iné spôsoby aerobických cvičení.

Chceš mať formu? Trénovať s činkami nemusíš viac ako hodinu. Samozrejme záleží od tvojej preferencie, ale ak zdvíhaš ťažké váhy, stačí ti pár cvikov na každú svalovú skupinu. Ak nevidíš zmeny ani po 3 mesiacoch usilovnej makačky, prečítaj si článok, či nerobíš tieto chyby pri cvičení

 

 

3. Ak budeš zdvíhať činky, bude z teba kulturista

Táto mylná predstava odradila mnoho žien, ktoré kvôli nej idú vo fitku iba na bežiaci pás. To, či naberieš objem závisí od tvojej genetiky, stravy a intenzity tréningu. Silový tréning je prospešný pre hocikoho, kto chce zlepšiť kondičku, vyrysovať telo či nabrať váhu. Pri silovom tréningu si zrýchľuješ metabolizmus a v konečnom dôsledku spáliš viac kalórií ako na bežiacom páse. Takže sa činiek netreba báť. O tom, koľko cvičiť a ako si naplánovať tréning sa dočítaš v tomto článku.

 

4. Vieš schudnúť len z jednej partie

“Chcel by som schudnúť len z brucha, takže budem cvičiť len brucho.” Klasický mýtus, ktorý sa aj po mnohých rokoch teší veľkej popularite. Chudnutie takto nefunguje – keď chudneš, chudneš z celého tela. Medzi účastníkmi jedného výskumu, ktorí cvičili brucho a tými, ktorí ho necvičili, nebol žiadny významný rozdiel v množstve strateného tuku v oblasti brucha. Brušáky sú super, ale nie sú najefektívnejším spôsobom, ako stratiť tuk z brucha. Tu si prečítaj viac o tom, ako cvičiť brucho efektívne. 

 

5. Mal by si jesť len low-carb stravu

Jedlo je palivom tvojho tela. Samozrejme, že schudneš rýchlo, ak stráviš 2 hodiny na intenzívnom tréningu a ješ len suché kura s dusenou brokolicou. Ale vieš to jesť do konca života? Sacharidy, ktoré sa nachádzajú v obilninách, ovocí a zelenine poskytujú energiu pre mozog a svaly. Samozrejme nie je sacharid ako sacharid. Je rozdiel medzi tým, či si dáš čokoládový croissant alebo quinou s kuracím mäsom a zeleninou. Vždy by si sa mal pozerať na celkovú výživovú hodnotu a to, aby si do seba nehádzal iba čisté kalórie bez vlákniny, vitamínov a minerálov.

 

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Nenechaj sa nachytať trendmi a lacnými clickbaitami, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Vždy si prever, či je tvrdenie vedecky podložené a až potom sa do toho púšťaj. A ako vždy, dopraj si kvalitné výživové doplnky ako proteín, BCAA, kvalitnú kĺbovú výživu a dostatočne oddychuj.

Zisti viac o tom, ako cvičenie odbúrava stres.