Mýty o technike cvičenia a športovania

Mýty o technike cvičenia a športovania

Zistite, prečo kolená môžu ísť pred špičku pri drepe, ako správne vykonávať mŕtvy ťah, význam mobility ramien a členkov, a prečo nerovná dĺžka nôh nemusí byť vaším problémom. Tento článok vás naučí, ako...

Pri návšteve posilňovne alebo pri hľadaní informácií na internete sa často stretávame s rôznymi názormi na to, ako "správne cvičiť", čo predstavuje "správnu techniku" alebo "najlepší cvik". Tento článok Vám pomôže zorientovať sa v množstve informácií a efektívne ich aplikovať do Vášho tréningového plánu a pohybovej praxe.

 

Mýtus 1: Kolená nesmú ísť pred špičku

Pojďme raz a navždy vyvrátiť tento mýtus. Pri chôdzi po schodoch alebo pri hraní badmintonu s priateľmi počas leta sa koleno často dostáva ďaleko pred špičku nohy. Je teda nesmierne dôležité takúto pozíciu praktizovať. Ak je pre Vás náročné vykonať hlboký drep, začnite s polovičným drepom a postupne sa dopracujte k pohodlnej realizácii plného drepu, najprv na úroveň paralelnú so zemou a následne ešte nižšie.

 

Mýtus 2: Mŕtvy ťah sa robí s rovným chrbtom

Pri zdvíhaní predmetov zo zeme, ako sú kľúče, alebo pri prenášaní dieťaťa z autosedačky, sa nedá vždy udržať úplne rovný chrbát. Je úplne bežné, že sa chrbtica v určitých segmentoch zohne. Samozrejme, neodporúčame zdvíhať maximálne váhy pri mŕtvom ťahu s chrbticou zohnutou do tvaru "C". Avšak, trénovanie rôznych polôh trupu a zaťažovanie jednotlivých segmentov chrbtice pri zdvíhaní môže byť vynikajúcim tréningom pre každodenný život.

 

 

Mýtus 3: Vystretý som, keď mám lopatky k sebe

Rameno a lopatka, teda ramenný pletenec, môžu byť najlepšími alebo najhoršími priateľmi. Súhra ich pohybov zabezpečuje, že vieme vykonať rôzne pohyby s trupom, ako sú predklon, vzpriamenie sa či zaklonenie. Je preto dôležité trénovať všetky tieto pohyby, a nie sa sústrediť len na pohyb lopatiek k sebe.

 

Mýtus 4: Nemôžem urobiť drep, lebo mám tuhé členky

V klinickej praxi som ako fyzioterapeut zistil, že problémy s drepom nemusia byť spôsobené len zníženou mobilitou v členkovom kĺbe. Pohyb sa vykonáva v sérii, ktorá zahŕňa členok, koleno, bedro, panvu a trup. Je dôležité trénovať jednoduchšie varianty drepu a pomôcť si na začiatku cvikmi, ako je statický výpad alebo goblet squat (drep so závažím v predpažení).

 

Mýtus 5: Mám jednu nohu kratšiu ako druhú

Diagnóza nerovnomernej dĺžky končatín je viditeľná pomerne zriedka. Nerovnomerné postavenie panvy, ktoré pozorujeme u hokejistov alebo u osôb, ktoré dominantne stoja na jednej nohe, môže vyvolávať dojem, že jedna noha je kratšia ako druhá. Tento jav môžete ľahko otestovať, keď sa postavíte pred zrkadlo na jednu nohu a sledujete polohu svojej panvy. Panva sa môže na jednej nohe nakloniť viac než na druhej, čo naznačuje dominanciu jednej nohy pri chôdzi a potrebu zamerania sa na vyvážený tréning nôh a trupu pre obidve končatiny.

 

Záver

Týmto článkom chceme zdôrazniť individualitu každého človeka. Neexistuje jednotný dôkaz, že by spomenuté mýty spôsobovali bolesti alebo predstavovali zvýšené riziko zranení. Avšak, ak pocítite bolesť alebo máte pochybnosti počas tréningu, odporúčame konzultáciu s odborníkom na fyzioterapiu. Prispôsobený prístup a odborné rady Vám pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky bez zbytočného rizika zranenia.