Ideálny chest day: Najlepšie cviky na prsia

Ideálny chest day: Najlepšie cviky na prsia

Cvičiť bench press vidíš každého, no málokto to robí správne. Prezradíme ti, ako si napumpovať prsné svaly do obtiahnutého trička.

Hrudník sa skladá z veľkého a malého prsného svalu, predného pílovitého svalu a medzirebrových svalov. Pri cvičení však zapájaš hlavne veľký prsný sval (pectoralis major), ktorý tvorí najväčšiu časť hrudníka. Rozdeľuje sa na tri časti – vrchná, stredná a spodná. Aby si ich mal rovnomerne vypracované, mal by si sa venovať každej z nich. Nie je dôležité iba to, ako vyzerajú, ale aj akú majú silu. Bez nich by si totiž nevedel zdvihnúť ruky ani držať ramená. 

Začať cvičiť bez strečingu a zahriatia je ako sadnúť si za volant bez pásu. Ide to, ale je to nebezpečné. Preto ho nevynechávaj. Rotácie ramena s drevenou tyčou alebo expanderom zabránia vzniku svalového napätia a zlepšíš si rozsah pohybu. 

Najdôležitejší cvik na prsia, ktorý by mal byť v tvojom fitness repertoári je bench press. Cvičiť ho môžeš pomocou polohovateľnej lavičky a tyče alebo klasickej lavičky s jednoručkami. Tento cvik možno častejšie vidíš robiť mužov, no  je skvelý aj pre ženy. Dámy, smelo sa doňho pustite a chlapi, vy sa nebojte hip thrustov. Prečítaj si o tom, ako ich správne cvičiť a neublížiť si.

 

Ako správne benchovať?

Ak máš vo fitku polohovateľnú lavičku, vieš sa s týmto cvikom zamerať na všetky tri časti prsného svalu. Je však veľmi dôležité mať správnu techniku. Iba vďaka tomu uvidíš výsledky a pri tréningu sa nezraníš. 

  1. Stabilizuj sa celou plochou chrbta. Existuje aj variant, pri ktorom máš ohnutý “mostíkový” chrbát, no ten využívajú skôr kulturisti a profesionáli. Ak si začiatočník, je lepšie mať pri cvičení chrbát stabilizovaný .
  2. Ramená a lopatky stlač k sebe a do lavičky. Takto sa nebudeš hrbiť a vytláčať záťaž ramenami.
  3. Hrudný kôš vysuň von a roztiahni ho do svojho maximálneho rozpätia.
  4. Úchop by si mal mať širší, ako je šírka tvojich ramien. Čím bližšie máš ruky, tým viac cvičíš triceps. Širší úchop ti zabezpečí, že zasiahneš prsný sval.
  5. Keď spustíš záťaž na stred hrude, lakte by ti mali zvierať 90-stupňový uhol.
  6. Nezabúdaj sa nadýchnuť pred vykonaním cviku. Počas dvíhania záťaže nedýchaj, môže ti to narušiť dokonalú formu.

 

Cviky na vrchnú časť

  1. Bench press pomocou šikmej lavičky, ktorá je približne v 80-stupňovom uhle smerom hore. Do rúk si môžeš zobrať jednoručky alebo tyč a postupuj podľa vyššie uvedeného návodu.
  2. Predpažovanie na kladkostroji . Postavíš sa do stredu kladkostroja. Podhmatom uchopíš držadlá spodných kladiek, telo pevne držíš s ľahko pokrčenými lakťami. Ruky predpažíš pomocou kontrakcie prsných svalov.

 

Cviky na strednú časť

  1. Bench press na vodorovnej lavičke. Sústreď sa na správne držanie ramien, lopatiek a hrudníka. 
  2. Rozpažovanie s jednoručkami. Ľahni si na lavičku, ruky predpaž, dlane vytoč smerom k sebe a lakte maj mierne pokrčené. Záťaž pomaly spúšťaj, až kým necítiš mierne napätie v prsných svaloch.

 

Cviky na spodnú časť

  1. Bench press na šikmej lavičke s negatívnym 40-stupňovým sklonom. Tyč uchop nadhmatom a cvič ako pri klasickom bench presse.
  2. Rozpažovanie na kladkostroji. Postav sa do stredu kladkostroja, držadlá horných kladiek uchop nadhmatom. Jednu nohu daj trochu dopredu a obe kolená maj ľahko pokrčené. S mierne predkloneným trupom stiahneš držadlá zhora nadol k sebe.

 

 

Nestagnuj, obmieňaj

Zmenou záťaže, zvýšením počtom opakovaní, skrátením prestávok a kombináciou cvikov nútiš telo pracovať a posúvaš ho vpred. Ak máš napriek tomu pocit, že stojíš na mieste, skús obmeniť svoj tréning.

Jedným z efektívnych spôsobov, ako to dosiahnuť je striedať silový a objemový tréning. Jeden týždeň cvič s ťažšou záťažou, nižším počtom opakovaní a dlhšími prestávkami. Druhý týždeň sa zameraj na ľahšiu záťaž, ale rob viac opakovaní a kratšie prestávky.

Všetko chce čas a namakaný hrudník nie je výnimkou. Svaly ti nenarastú za noc. Nezabúdaj na príjem kvalitných potravín s bielkovinami, vitamínmi a minerálmi. Dopraj svojmu telu dostatočný oddych a aminokyseliny, aby sa mohlo regenerovať.

V dňoch, kedy bude tvoj hrudník oddychovať, môžeš cvičiť brucho. Prečítaj si, ako na to na našom blogu.