Sandra z Dejepis Inak: Grécky Ideál

Sandra z Dejepis Inak: Grécky Ideál

Dejiny nemajú iba štáty a národy. Minulosť môžeme pozorovať aj na vzhľade ľudského tela. A tentokrát sa pre zmenu Sandra zamerala na pánov. Konkrétne prelom 19./20. storočia a Eugena Sandowa, otca kulturistiky...

Minulosť môžeme pozorovať aj na takých subjektívnych veciach, akými je vzhľad ľudského tela či dobové ideály krásy. Grécke sochárstvo nám ako prvé podsunulo ideálny tvar mužského tela a v západnej histórii rezonovalo viac ako 2000 rokov. Do reality sa ho najviac pokúsil pretaviť tento pán. Eugen Sandow. Jeden z prvých športovcov, ktorý zámerne rozvíjal svoju muskulatúru do vopred určených rozmerov. Sandow chodil tieto grécke a rímske sochy merať. Študoval ich a snažil sa vyvinúť vzorec pre dokonalé proporcie.

Tzv. grécky ideál. Tento matematický recept na výzor gréckeho boha, či gréckej sochy je nasledovný. Obvod napnutej ruky a lýtka by mal byť 2.5x väčší ako nedominantné zápästie. Ramená 1.618x väčšie než pás. Hrudník 6.5x väčší než zápästie. A stehná by mali byť 1.75x väčšie ako kolená. Samozrejme, väčšina mužov nemá genetické predispozície na to aby dokonale zapadli do týchto výpočtov. Ale každý sa môže dostať dostatočne blízko k takejto forme.

Sandow bol inak zároveň aj jedným z dôvodov, prečo kedysi nebolo ideálom mať veľkú nabúšenú hruď. Organizoval prvé kulturistické súťaže, v ktorých posudzoval kandidátov podľa jeho štandardov a tie vychádzali už zo spomínaných antických sôch. Ďalším dôvodom samozrejme bolo, že neboli k dispozícii stojany so záchrannými ramenami a teda nebenchovalo sa vôbec alebo aspoň nie tak ako dnes. Jediné tlakové cvičenie na hruď, ktoré Sandow robil bol klik a až neskôr George Hackenschmidt začal popularizovať tlaky na zemi. Títo mladíci sú členovia Sokola, telovýchovného spolku, ktorý mal podiel na vzniku Československa, ale aj na protinacistickom a protikomunistickom boji. A znovu pomerne ploché hrude a žiadne napumpované prsia.