Ako správne cvičiť mŕtvy ťah? Hlavne neprehýbaj chrbát

Ako správne cvičiť mŕtvy ťah? Hlavne neprehýbaj chrbát

Mŕtvy ťah je jeden z najlepších cvikov na spevnenie chrbta. Dozvieš sa, ako správne cvičiť deadlift, aby tvoja technika bola bezchybná a bezpečná.

Mŕtvy ťah je základné silové cvičenie, ktoré síce voláme ťah, ale v skutočnosti vyvíjame tlak – cvik sa vykonáva tlačením hamstringov a sedacích svalov do zeme, čím dvíhame záťaž. Je to veľmi funkčný a efektívny pohyb, keďže v bežnom živote často dvíhame bremeno zo zeme až do vystretia.

Ani si to neuvedomujeme a tieto pohyby robíme často nesprávne, napríklad pri prenášaní práčky, skrine alebo iných podobných bremien. Môžme pri tom mať ohnutý a nespevnený chrbát, čo môže viesť k zraneniu.

Pri tomto cviku zapájame všetky skupiny svalov, neťaháme ho však cez spodný chrbát, pretože ho môžeme preťažiť a ublížiť si.

 

Ako správne cvičiť mŕtvy ťah

  • celé chodidlá máme na zemi, cca. na šírku panvy
  • ruky máme z vonkajšej strany nôh tak, aby sa ich dotýkali, ale nezavadzali; činku tak budeme ťahať najkratšou dráhou popri tele nahor
  • počas celého mŕtveho ťahu sú ruky vystreté; pri pokrčení rúk si môžeš zraniť biceps alebo šľachy
  • chrbát je v neutrálnej pozícii a hlava je predĺžením chrbtice. V hornej pozícii sa nezakláňaj dozadu, pretože hyperextenzia môže ublížiť spodnému chrbátu
  • bránicu tlačíme nadol, dýchame do brucha, a tým spevňujeme stred tela – chrbát neťahá váhu, ale je pod tlakom a nikdy ho nechceme ohnutý a nespevnený
  • pri tlaku zapájame hamstringy a sedacie svaly a celé telo máme napnuté; v hornej pozícii podsadíme panvu, ramená ostávajú zasadené
  • pohyb nadol (negatívna fáza) zrkadlovo kopíruje pohyb smerom nahor. Je dobré, keď pohyb činky kontrolujeme až po položenie na zem.
  • nadychuj sa v hornej pozícii, alebo na ceste dole. Pri tlačení nahor zadržíme dych a vydýchneme, keď prechádzame do extenzie – cca. keď prechádzaš sponad kolien do vystretia

 

Deadlift Image

 

Ako sa toho chopiť

Neutrálny úchop je ťažší ale lepšie sa na ňom trénuje grip. Mixovaný úchop, keď máme jednu ruku smerom od seba a druhú k sebe, nám pomôže lepšie sa “zaseknúť” do činky, a tak dokážeme zodvihnúť ťažšiu váhu. Aby sme zamedzili vzniku rôznych dysbalancií, je dobré tento úchop po sériách vystriedať.

Mŕtvych ťahov je množstvo druhov. Medzi ich najčastejšie obmeny patria: 

Rumunský deadlift – nejdeme s činkou až úplne na zem, panvu zatlačíme viac dozadu, zastavíme v spodnej pozícii, keď sú hamstringy pod najväčším napätím a zase ideme hore.

Sumo deadlift – nohy sú naširoko a činku chytáme medzi nohami na úzko. Tým, že sme naširoko, dráha činky je kratšia a oproti bežnej deadliftovej technike tu zapájame viac kvadricepsi a sedacie svaly.

Trap bar deadlift – je to technicky jednoduhšia varianta deadliftu; zaťažujeme tu menej spodný chrbát, čo je výhoda pre ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou.

 

Nezabúdaj aj na unilaterálne cviky (na jednu časť tela). Single leg deadlifty s jednoručkami alebo kettlebelmi ti môžu pomôcť okrem iného vyrovnať dysbalancie. Dobrou alternatívou ku deadliftom sú tiež good morningy a hip thrusty.

Deadlift je skvelý cvik, ktorý môže a mal by robiť každý. Ak z rôznych príčin nemôžeš robiť kompletný cvik, riešením je rozdeliť si ho na časti, ktoré zvládaš, alebo si napríklad položiť činku vyššie, a skrátiť tak dráhu pohybu, poprípade zvoliť pre teba inú najvhodnejšiu alternatívu deadliftu. Nezabudni si dať po cvičení mŕtveho ťahu kvalitné výživové doplnky pre športovcov, BCAA na rýchlejšiu regeneráciu a výživu na kĺby, aby tvoje kolená a ostatné kĺby ostali 100-percentné.

Čítaj tiež: Prezradíme ti, čo funguje na svalovicu po tréningu!