Ako si vybrať správneho trénera alebo trénerku?

Ako si vybrať správneho trénera alebo trénerku?

Výber trénera je dôležitým bodom vo vašej fitness ceste. Ako postupovať, aby ste vybrali toho pravého?

V predošlom článku sme otvorili kontroverznú tému či šport je cestou k trvalej invalidite. Vieme, že faktory ako anatómia nášho tela, história zranení a druh povolania, ktoré vykonávame budú radikálne ovplyvňovať náš pohyb. Ak práve začínaš s tréningom alebo sa vraciaš k športovaniu po dlhšej dobe. Odporúčam ti osloviť odborníka, ktorý sa venuje trénovaniu - či už je to kondičný tréner, osobný tréner alebo fyzioterapeut. Toto sú časté otázky, ktoré si kladieme pri výbere trénera.

 

Nestačí mi trénovať podľa pdf programu alebo online?

Nie. Odpoveď je jednoznačne nestačí. Mnoho trénerov, ktorí precvičujú majú entuziazmus pre cvičenie, ale nemajú ambíciu spoznať teba a tvoje potreby. Nedozvedia sa či máš bolesti alebo koľko spíš, či, ako a kedy sa stravuješ počas stresujúcich dní v práci. Takýto typ cvičenia môže byť príliš náročný alebo naopak jednoduchý a nezabezpečí ti progres o aký stojíš.

 

Keď má sexy postavu určite vie, čo robí

To, že niekto vyzerá skvele a má pekáč buchiet na bruchu neznamená, že je odborníkom v práci s ľuďmi. Vášeň pre fitness je samozrejme to, čo hľadáš v trénerovi. Avšak je dôležité, aby bol zo strany trénera záujem o teba. To, ako sa cítiš a aké sú tvoje ciele. Spoločná cesta trénera a zverenca je jedinečný vzťah, ktorý si vyžaduje empatiu a vedomosti. 

 

 

Nemám trénovať s nikým online?

V dnešnej dobe sú neuveriteľné možnosti spolupracovať online. Individuálny prístup a program je v poriadku aj online. Dôležité však je, aby takýto program mal pravidelnú konzultáciu a nastavoval sa na týždennej báze na mieru k potrebám klienta. 

 

Je fyzioterapeut najlepšia voľba?

Áno aj nie. Ako fyzio si uvedomujem, že my fyzioterapeuti často priam šikanujeme klientov k dokonalému pohybu a vytvárame dogmy, čo je funkčný a “zdravý” pohyb. Dokonalý pohyb neexistuje. Existuje však pohyb, ktorý ty zvládneš a nehrozí, že sa zraníš.

 

Keď trénuje športovcov, bude chcieť pomôcť mne?

Častá obava, že keď trénuje hviezdy, tak nemôže trénovať mňa. Odborníci sú práve mnohokrát vďační za klientov, ktorí sa nechcú dostať na Olympijské hry a chcú sa viac starať o zdravie a mať radosť z pohybu. Rovnako si však treba dať pozor, aby tréner nemal hviezdne maniere a vysoké ego a prejavil záujem hlavne o to, čo pomôže tebe.

 

 

Môžem trénovať v skupine?

Skupinový tréning je skvelou motiváciou chodiť pravidelne trénovať. Rizikom však je, že tréner ho nieje schopný zacieliť pre každého člena skupiny rovnako. Je však spôsob, ako vytvoriť menšie skupiny ľudí tak, aby mali jej členovia spoločné potreby a nároky pre pohyb a šport. 

 

Akého trénera hľadať?

  • V jednoduchosti je krása či už ONLINE alebo osobne. Pri prvom telefonáte alebo stretnutí vsaď na dobrý pocit. To, ako sa s takýmto človekom cítiš bude kľčové pri dlhodobej spolupráci. 
  • Ak o Teba prejaví záujem, opýta sa Ťa množstvo otázok aj mimo cvičenia. 
  • Zaujíma ho aj životný štýl, práca a psychická (ne)pohoda je istotou, že ťa neprepáli prvý týžde trénovania. 
  • Otestuje si ako sa pohybuješ; napríklad ako vyzerá tvoj drep, predklon a beh alebo koľko vydržíš visieť na hrazde. Zabezpečí tým, že nebudeš robiť veci, pri ktorých je riziko zranenia.

Želáme Ti veľa šťastia pri výbere trénera.