Prečo (nie) je šport cesta k trvalej invalidite?

Prečo (nie) je šport cesta k trvalej invalidite?

Športom k zdraviu! Prečo (nie) je šport cesta k trvalej invalidite? Prečítajte si náš nový blog od nášho fyzioterapeuta a dozviete sa zaujímavé informácie.

Obávam sa, že sme obrovským kvantom informácii dosiahli zmätok v tom, ako pristúpiť k trénovaniu. Problémom je, že človeka fitness priemysel vníma ako objekt a nie ako subjekt. Teda jedinca, ktorý si zaslúži individuálny prístup a vyžaduje osobitné nároky. Vytvorili sme tak dogmy a mýty o tom, ako (ne)drepovať s kolenami pred špičkou, zdvíhať veci zo zeme s rovným chrbtom alebo (ne)zdvíhať predmety nad hlavu. Výsledkom je fóbia, teda strach, či sa vôbec oplatí ísť cestou pohybu a nepotrvrdí sa  staré známe, “športom k trvalej invalidite”. Poďme sa teda vrátiť k základom a povedzme si faktory, ktoré ovplyvňujú náš pohyb:

 

Anatomické predpoklady

Každý z nás má od narodenia danú dĺžku končatín a trupu. Nie všetci teda môžeme byť profesionálnym hráčom basketbalu alebo vzpieračom či judistom. Taktiež niekomu pôjde čupnúť si alebo dotknúť sa špičiek jednoduchšie a druhému zas nie.

 

Povolanie

Denne sedíme v priemere 6 a viac hodín už od ranného veku. Štruktúry pohybového aparátu, svaly, šľachy, kĺbne puzdra majú super-schopnosť adaptovať sa na to, čo s nimi robíme a teda aj na sedenie. Urobiť drep s rukami nad hlavou je sci-fi príbeh,nakoľko neprebehli adaptačné mechanizmy k takémuto pohybu počas dlhých rokov sedenia.

 

 

Zranenia

Zranenie sa takmer vždy udeje v pozícii tela, ktorú nemáme zažitú a natrénovanú. Pri sťahovaní zdvíhame nábytok, zabehneme v lete za futbalovou loptou alebo vešiame záclony s rukami nad hlavou :)  Nešťastná náhoda?! Skôr strata kontroly a rozsahu nad daným pohybom.

Aby ste mali len minimum zranení určite si prečítajte náš ďalší článok Prečo je flexibilita a mobilita dôležitá.

 

Vedomosti

Neúplné alebo žiadne. Zašportovať a zacvičiť si ide človek moderný z časových dôvodov sám a ako “samouk”. V lepšom prípade sa opýta kamoša. Skončí to mnohokrát svalovicou na týždeň, v horšom prípade bolesťami. Ak sa zamyslíme, murovať dom tiež nejdeme podľa Youtube videa alebo na základe rady od kamoša.

Preto sa začnite vzdelávať a ako prvé si prečítajte o 5 najväčších mýtoch o cvičení

 

V ďalšom článku Ti prinesieme. Ako s týmito faktormi pracovať a začať mať radosť z pohybu ešte viac.