Vieš, ako cvičiť brucho? Klasické cviky na brucho nestačia

Vieš, ako cvičiť brucho? Klasické cviky na brucho nestačia

Silný stred tela sa ti zíde nielen v posilke, ale aj bežnom živote.

Cvičenie brucha je veľmi populárne, každý by chcel six-pack. Ak však chceš dosiahnuť tehličky na bruchu, strava bude ešte dôležitejšia ako tréning. A taktiež, ak niekto povie “chcem schudnúť z brucha”, je to veľmi nepresná predstava o tom, ako to funguje. Záleží od genetiky, hormónov a množstva ďalších faktorov a pravda je taká, že z brucha sa chudne až ako z posledného. Dnes nám so spracovaním témy pomohol silovo-kondičný tréner Jojo Porubský.

 

Nie je to len o bruchu a brušákoch

Pri týchto cvikoch a telesných partiách radšej ako o bruchu hovorím o strede tela, či po anglicky “core”, kde môžeme zahrnúť brucho a spodný chrbát. Mať silný stred tela je skvelý benefit nielen pri cvičení ale aj v bežnom živote. Silnejší core ti lepšie podrží chrbticu a vieš predísť mnohým problémom spôsobeným napríklad sedavým zamestnaním.

Ľudia si často myslia, že brucho sa cvičí sklápačkami, brušákmi a podobne, ale ak budeš robiť veľa brušákov, spôsobí to, že budeš vedieť urobiť viac brušákov. Vytrénuješ si svalovú vytrvalosť, ale na spevnenie je to málo. Zároveň, aj zdanlivo jednoduché brušáky môžeš robiť zlým spôsobom a ublížiť si.

 

 

Z gymnastických cvikov je dobré vertikálne zdvíhanie nôh (Toes To Bar), kde zapájame viacej svalových partií. Pri kompenzačných cvičeniach kladieme dôraz na stabilizáciu stredu tela a správnu postúru, napríklad “mŕtvy chrobák” (Dead Bug) či SM system. Veľmi dôležitý je silový tréning, hlavne mŕtve ťahy, predné drepy, zadné drepy, good morningy, dokonca aj striktné pressy, kde zapájame stred tela a dýchame do brucha. Tento spôsob dýchania tlačí bránicu dole a pomáha spevňovať celý stred tela..

Každý cvik má svoj špecifický priebeh. Pri niektorých potrebujeme rovný chrbát, pri iných ho zase zaguľatíme. Ale pri každom cviku potrebuješ mať energiu a práve predtréningovka ti počas tréningu dodá potrebnú šťavu. Ak robíš cvik zle, alebo na úkor iných partií tela, nebude to mať význam. Ak nemáš istotu, či to robíš dobre, opýtaj sa trénera alebo skúsenejšieho známeho.

Každopádne, mať pevný stred tela nemá žiadne slabé miesta. 😊