Prvá pomoc pri úraze kolena a ako sa mu vyhnúť

Prvá pomoc pri úraze kolena a ako sa mu vyhnúť

Najväčšie riziko nestriehne v posilke.

Technika a rozcvička

Koleno si môžeš zraniť počas cviku, ale aj vonku mimo gymu. Pri cvičení za to môže s najväčšou pravdepodobnosťou nesprávna technika a keď si k tomu priložíš vyššiu váhu, šanca na zranené koleno sa rapídne zvyšuje.

So slabou alebo žiadnou rozcvičkou si tiež s istotou kráčaš po zbytočnú bolesť. Nezabudni sa pri nej špecificky sústrediť na pohyby, ktoré budeš robiť o pár minút pri cvikoch. Obzvlášť je to dôležité v zimnom období a hlavne pri ranných tréningoch, keď sme oveľa viac stuhnutí. Takisto nezabudni že aj správna výživa pre kĺby, ti môže pomôcť predísť rôznym zraneniam.

 

Preťaženie

Keď to preženieš s tréningovým objemom a málo sa v priebehu týždňov regeneruješ, vždy ti časom niečo povolí. A môže to byť napríklad koleno. Ublížiť si môžeš aj pri prehnaných váhach, a tu je dôležitý rozdiel medzi správnou a nesprávnou technikou. Ak si naložíš priveľa a máš dobrú techniku, v podstate to len nezvládneš. Je pravda že výživové doplnky dokážu pomôcť, no ak sa spojí vysoká váha so zlou technikou, riziko zranenia ide strmo nahor.

 

Mimo gymu

Častým prípadom je však zranenie mimo posilňovne. Pri cvičení (správnou technikou) sú naše pohyby kontrolované a napríklad pri drepe máme kolená v relatívne dobrej pozícii. Zranenie skôr nastane pri nečakanom či neštandardnom pohybe. Napríklad, keď chodíme po lese v neupravenom teréne a neustále korigujeme krok, kĺby dostávajú zabrať, preťažia sa a môžu začať bolieť, hlavne pri netrénovaných ľuďoch. 

Ak napriek tomu pôjdeš ďalej cez bolesť a neoddýchneš si, môže sa ti vytvoriť zápal, ktorý ťa vyradí na oveľa dlhšie obdobie, ako mohlo zranenie trvať.

 

 

Keď začneš cítiť bolesť

Nepanikár. Ak je to len preťaženie, odbremeň sa od pohybu a záťaže, oddýchni si a môžeš ísť ďalej. Každý cvik sa dá nastaviť tak, aby si danú partiu nezaťažoval, alebo ju naopak, kompenzačnými cvičeniami posilnil. 

Ak sa naozaj zraníš, nájdi príčinu a začni to riešiť. Okamžitú pomoc ti dá tvoj tréner. Potom ti odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý ti pomôže s tými správnymi cvikmi. Správna športová výživa je taktiež kľúčová a netreba na ňu zabúdať. Ak ide o pretrvávajúci alebo akútny problém, choď za doktorom.

 

Ako si neublížiť

Pri drepových cvičeniach si dávaj pozor, aby kolená neschádzali dnu, ale tlač ich smerom von od seba a drž v jednej línii s chodidlami. Všeobecne, vždy, keď nemáš istotu, či robíš cvik technicky správne, opýtaj sa trénera alebo skúsenejšieho človeka.

Čítaj tiež: Prvá pomoc pri natiahnutí svalu a ako mu predchádzať