Ako cvičenie odbúrava stres

Ako cvičenie odbúrava stres

Pravidelná návšteva posilky neprospieva len tvojmu telu, ale aj mysli. Ako to funguje?

Poznáš ten pocit, keď si odcvičíš a napriek tomu, že sa ti najprv vôbec nechcelo, si v eufórii a ešte ani tá chladnejšia voda v sprche ti neprekáža tak ako inokedy. Prečo je to tak? Vedci sa na cvičenie pozreli z mnohých strán a dnes si povieme o najväčších benefitoch cvičenia, ktoré neodmeriaš na váhe.

 

Výlet do praveku

Jedna vedecká práca tvrdí, že aeróbne cvičenia, napríklad jogging, plávanie, bicyklovanie, ale aj chôdza, záhradkárčenie či tanec, preukázateľne znižujú úzkosť a depresiu. Predpokladá sa, že tieto zlepšenia nálady sú spôsobené cvičením, ktoré zvyšuje krvný obeh v mozgu, a tým vplýva na fyziologickú reaktivitu na stres. Inými slovami a veľmi zjednodušene: rozprúď si krv v žilách a bude ti lepšie.

Keď sa teleportujeme niekoľko tisíc rokov dozadu, narazíme na predchodcov človeka, ktorí boli zvyknutí hodiny kráčať za potravou, alebo neskôr obrábať svoje polia, aby v zime neumreli od hladu. Naše mozgy sú naprogramované na pohyb a naše telo najviac ubíja práve nečinnosť.

 

Komu každému prospieva cvičenie? Každému.

Mnoho vedeckých výskumov potvrdilo, že cvičenie znižuje prejavy úzkosti, depresie a negatívnej nálady a zlepšuje sebavedomie a kognitívne funkcie

Zaujímavé výsledky malo cvičenie pri pacientoch so schizofréniou. Títo ľudia sú už beztak náchylní na obezitu, aj tiež im hrozí dodatočné riziko prírastku hmotnosti spojeného s ich liečbou.

Pacienti trpiaci schizofréniou, ktorí sa zúčastnili na 3-mesačnom kondičnom programe, vykazovali zlepšenie v kontrole hmotnosti a hlásili zvýšenú úroveň kondície, toleranciu cvičenia, zníženú hladinu krvného tlaku, zvýšenú hladinu vnímanej energie a zvýšenú úroveň sily držania hornej časti tela a rúk.

 

 

Príroda na predpis

V Japonsku je už bežnou praxou, že vám doktor predpíše pobyt v prírode a hlavne, akýkoľvek pohyb. Uväznení v železobetónových klietkach strácame kontakt s prírodou, ktorú náš mozog a naše telo tak veľmi potrebujú. Zdravotné prínosy akéhokoľvek pravidelného pohybu či cvičenia, ktoré by mal každý odborník na duševné zdravie svojim pacientom zdôrazňovať, zahŕňajú:

  • Lepší spánok
  • Zvýšený záujem o sex
  • Lepšia výdrž
  • Úľava od stresu
  • Zlepšenie nálady
  • Zvýšená energia a vytrvalosť
  • Zníženú únavu, ktorá môže zvýšiť duševnú bdelosť
  • Zníženie hmotnosti
  • Zníženie cholesterolu a zlepšenie kardiovaskulárnej kondície

Samozrejme, nie každý má možnosť chodiť dvíhať železo niekoľkokrát týždenne. Dobré správy!  

Tridsať minút pohybu strednej intenzity, ako je napríklad rýchla chôdza, by malo postačovať na dosiahnutie týchto zdravotných benefitov. Navyše, týchto 30 minút nemusí byť nepretržitých; tri 10-minútové prechádzky sa považujú za rovnako užitočné ako jedna 30-minútová prechádzka.

Ak ti je práve dobre, choď si zacvičiť, alebo sa prejsť. Ak ti je horšie,... choď si zacvičiť, alebo sa prejsť. :)

 

Čítaj tiež: Motivácia cvičiť - Ako nám s ňou vie pomôcť náš mozog