Maximum výkonu, minimum zranení – Prečo je flexibilita a mobilita dôležitá?

Maximum výkonu, minimum zranení – Prečo je flexibilita a mobilita dôležitá?

Mobilita a flexibilita sú ako kolesá auta. Zaručia ti efektívnu, plynulú a hladkú cestu za pohybom v plnom rozsahu.
Mobilita je pohyblivosť kĺbov, ktorá zaručuje stabilitu pri cvičení. Vieš si ju zlepšiť vďaka mobilizačným cvičeniam. Pri flexibilite hrá hlavnú úlohu pružnosť svalov a mäkkých tkanív – tu ti najviac pomôže strečing. Mobilita aj flexibilita by mali byť tvojou alfa-omegou, aby si sa vyhol zraneniam a zaručil správne vykonaný pohyb.

 

Nie je strečing ako strečing

Ideš do fitka a si pripravený ponaťahovať sa. Ktorý typ strečingu si zvolíš?

Na začiatok sa zohrej pomocou dynamického strečingu, ktorý pozostáva z kontrolovaného pohybu v dĺžke 3-5 sekúnd. Postupne si predlžuj čas, pri ktorom si naťahuješ jeden sval. Svaly sa ti zahrejú a buduješ si nervovo-svalovú koordináciu.

Po skončení tréningu sa zameraj na statický strečing. Zotrvaním v určitej polohe si sval naťahuj 20-45 sekúnd, ale tak, aby ťa to nebolelo. Zlepšíš si rozsah pohybu a znížiš riziko zranenia či svalovice. 

 

 

Pravidlá strečingu

  • Dýchaj zhlboka a dbaj na správne držanie tela a to hlavne chrbta, ramien a hlavy
  • Zameraj sa na to, čo ti nejde a neboj sa precvičiť si tie časti tela, ktoré sú viac stuhnuté.
  • Nepreháňaj to. Over-strečing ti môže ublížiť rovnako, ako žiadny strečing. Za 5 minút neodstrániš tvoju stuhnutosť za posledných 10 rokov. 
  • Strečing má byť nepríjemný, ale nikdy nie bolestivý
  • Cvičenia si priebežne obmieňaj.

     

Medzi najčastejšie pomôcky na zlepšenie mobility a flexibility, zníženie svalového napätia a podporu celkovej fyzickej pohody patrí:

  • Masážny valec – uvoľní a prekrví svalový či šľachový aparát, čo je užitočné pred aj po tréningu.
  • Palica alebo odporová guma – zlepší flexibilitu a rozsah pohybu v celom tele. Sú to ideálne pomôcky pri dynamickom strečingu a mobilizačných cvičeniach.

Ak sa chceš hlbšie ponoriť do sveta strečingu, joga je skvelým nástrojom pre získanie flexibilného tela. Naučí ťa sústrediť sa na techniku, dýchanie a komplexné roztiahnutie tela, svalov a kĺbov.


Ak so svojím telom bojuješ, aj keď sa naťahuješ po spadnuté kľúče, zaraď strečing do svojho tréningového plánu. Zlepšíš si celkové zdravie, kondíciu a znížiš riziko zranenia. Stačí vytrvať a byť konzistentný. 


Zaujímaš sa o efektívnejšie cvičenie a regeneráciu? Prečítaj si viac o tom, čo funguje na svalovicu po tréningu.