Prevencia zranenia ramena: Tipy a triky, ktoré potrebuješ vedieť

Prevencia zranenia ramena: Tipy a triky, ktoré potrebuješ vedieť

Prídeš do fitka, ani sa nerozcvičíš a hneď vyrazíš za činkami. Pripravíš si tyč na vzpieranie, poriadne si naložíš... a zrazu je po tréningu. Ozýva sa ti rameno. Čo sa stalo?

Vďaka ramenám máš stabilitu vo vrchnej časti tela. Skladajú sa zo svalov, šliach, väzov, kĺbového puzdra a burzy. Najviac si ich namáhaš pri cvičení rúk, chrbáta a hrudníka – konkrétnejšie pri cvikoch ako sú bradlá a tlaky s činkami.

 

Rameno sa dá preťažiť, natiahnuť alebo natrhnúť

Ak si si dal tvrdší tréning, je možné, že máš rameno len preťažené. Táto bolesť by ťa mala prejsť do 3 až 5 dní. Aj takýmto nemilým spôsobom vie tvoje telo vypýtať time-out. Počúvni ho, rameno schlaď a celkovo chilluj. Keď bez tréningu nevydržíš, daj si nohy.

Natiahnutie sa prejavuje svalovou slabosťou, tŕpnutím, brnením a obmedzenou pohyblivosťou. Pri natiahnutí rameno rýchlo schlaď, postupom času sval ohrievaj a zafixuj ho elastickým obväzom. Ak by ťa bolesť neprešla, vyhľadaj fyzioterapeuta. O prvej pomoci pri natiahnutom svale sa dozvieš v tomto článku.

Natrhnutie rozpoznáš okamžite. Ramenom nevieš ani pohnúť a bolesť ti bude tisnúť slzy do očí. Tu ti chladenie ani chlapské "rozcvičenie" nepomôžu. Nehraj sa na hrdinu a navštív lekára. Ten ti pomocou röntgenu a vyšetrenia stanoví mieru poškodenia a navrhne vhodnú liečbu. Univerzálne však platí, že oddych a regenerácia budú v nasledujúcich týždňoch tvoji naj kamoši.

 

 

Ako sa zraneniu vyhneš?

  1. Mobilita a flexibilita – Alfa a omega pri trénovaní každej časti tela. Pri ramene je kľúčová hlavne mobilita kĺbov. Vďaka dostatočnej pohyblivosti a koordinovanosti kĺbov si zaručíš stabilitu a správne držanie tela. O tom, ako ti flexibilita a mobilita spríjemnia cvičenie sa dozvieš viac tu >> link.
  2. Najprv vlastná váha, potom kilá navyše – Ak nezvládaš klasické kliky, bench press čo i len s ľahkou váhou bude problém. Vyšperkuj si pohyb s vlastným telom a záťaž pridávaj postupne.
  3. Podsadená panva, pevné brucho a rovný chrbát – Ak nedávaš pozor na správnu techniku, zraníš sa veľmi jednoducho. Radšej začni s menšou váhou a sústreď sa na správnu formu. Pri nižšom zaťažení rozdiel možno nepocítiš. Ak ho však budeš zvyšovať pri zlej technike, budeš jednou nohou u doktora. 

 

Pri zranenom ramene môže byť aj natiahnutie pre toaleťák utrpením. Zanedbaná technika, slabá mobilita a nedostatočná regenerácia môžu viesť k dlhodobým nepríjemnostiam, a dokonca až k “zamrznutému” ramenu. K nemu sa dopracuješ, keď sa tkanivá okolo kĺbu zapália a celé rameno stratí pohyblivosť a stuhne. Aj tu platí, že prevencia je najlepšia liečba. Preto ani na zajtrajšom tréningu nezabudni na strečing, primeranú záťaž a správnu techniku. Zraneniam sa vyhneš aj vďaka pravidelnej návšteve maséra.

Ak ťa zaujíma, ako správne cvičiť vzpieranie bez toho, aby si si ublížil, prečítaj si tento článok.