Prezradíme ti, čo funguje na svalovicu po tréningu!

Prezradíme ti, čo funguje na svalovicu po tréningu!

Hovorí sa, že svalová horúčka je znakom dobrého tréningu, no nie je to pravda. Dnes sa pozrieme na to, kedy vzniká, a čo na ňu zaberá.

Dôverná nepriateľka

Svalovica je prirodzená reakcia tela na zvýšenú záťaž a sama o sebe ti neuškodí. Postihne ťa, keď cvičíš len krátko a tvoje telo sa adaptuje na nové cviky, alebo zvyšuješ objem či intenzitu tréningu. Stretnúť sa s ňou môžeš aj pri akomkoľvek inom pohybe mimo fitka, na ktorý tvoje telo nie je zvyknuté.

Niektoré partie sú ňou zaťažované viac, iné menej a nastupuje väčšinou jeden až tri dni po náročnom pohybe.

 

Zameraj sa na pravidelnosť

Keď si telo pýta regeneráciu, určite mu ju dopraj. To však neznamená, že musíš prestať cvičiť. Aj so svalovicou sa dá trénovať, musíš však myslieť na to, že tvoje telo je stuhnutejšie ako zvyčajne. Ak sa dostatočne zahreješ a rozcvičíš, smelo do toho. Tréningom dokonca dokážeš svalovicu zmierniť. Dávaj si však pozor, nech si cvičením ešte viac neublížiš.

Ak sa po tréningu svalovica nedostaví, neznamená to, že necvičíš dostatočne intenzívne. Pravidelným a dlhodobým cvičením si telo na pohyb zvykne a časom naň prestane reagovať bolesťou svalov.

 

 

Pomaly ďalej zájdeš

Cvič len toľko, koľko tvoje telo zvládne. Svalovica vie byť naozaj bolestivá a nepríjemná, keď to s tréningom preženieš. Ak však bolesť pretrváva a nedokážeš ju rozhýbať ani dobrou rozcvičkou, je na mieste spozornieť. Môže ísť o vážnejší úraz, ktorý si zaslúži návštevu doktora.

Svalovicu zmierniš kvalitnou rozcvičkou na začiatku každého tréningu. Dôležité je trénovať a pridávať záťaž postupne a nie nárazovo. Svalom tiež pomôže studená sprcha po tréningu a občas si určite dopraj celotelovú masáž. Rovnako si nezabudni dať po tréningu kvalitné výživové doplnky pre športovcov a BCAA.

 

Checklist prvej pomoci pri svalovici:

✔️ Dostatok vody, vitamínov a minerálov

✔️ Kvalitná rozcvička pred tréningom, strečing po tréningu

✔️ Dostatočný spánok a regenerácia

✔️ Vyvážená strava

✔️ Masáž alebo otužovanie