Cvičíš tri mesiace a nevidíš progres? Asi robíš tieto chyby.

Cvičíš tri mesiace a nevidíš progres? Asi robíš tieto chyby.

Výhovorky daj bokom. Poďme sa pozrieť na dôvody, ktoré ťa môžu brzdiť v ceste za tvojimi fitness cieľmi.

Cvičíš raz za čas

Jeden týždeň cvičíš 2 dni, druhý 5 dní a tretí necvičíš vôbec? Vyhneš sa tomu vďaka správnemu plánovaniu tréningov a rozvrhnutiu cvikov na konkrétne dni. Vyskúšaj viacero variácií a zaručene nájdeš niečo, čo ti vyhovuje.

Ak chceš nabrať svalovú hmotu, schudnúť, či sa dostať do formy, odporúča sa konzistentné cvičenie 4- až 5-krát do týždňa.

Nespoliehaj sa na motiváciu, tá ťa rýchlo opustí. Zameraj sa na disciplínu.

 

Hladuješ alebo sa prejedáš

Po celom dni hladovania nakukneš do skrinky so sladkosťami. Najprv odoláš, no po 5 minútach zdemoluješ všetko, čo v nej bolo.

Hladovanie má negatívny vplyv na tvoj metabolizmus, správne fungovanie tela a duševné zdravie. Je múdrejšie siahnuť po zdravých a kvalitných potravinách, ako sa nechať vyhladovať a dať si len šalát.

Jedz pravidelne jedlá s vyváženým pomerom zdravých tukov, bielkovín a  sacharidov. Metabolizmus bude makať naplno a keď budeš mať plné brucho, ľahšie odoláš čokoláde aj čipsom. A nezabudni, že kúsok pizze či jedna vytúžená sladkosť ti z času na čas neublížia.

 

 

Tvoj kalorický nepriateľ

Je rozdiel, keď si dáš čokoládovú tyčinku alebo jogurt s jablkom a mandľami. Tá tyčinka je chutná, no ak si vyberieš zdravšiu alternatívu, môžeš toho zjesť viac. Budeš sýtejšia a ešte získaš zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Nesleduj iba kalorické tabuľky a radšej siahni po jedle, ktoré má dostatočnú nutričnú hodnotu.

Ak chceš zistiť viac o kalorickom deficite a jeho vplyve na chudnutie, prečítaj si tento článok.

 

Veľa tréningov, málo relaxu

Pretrénovanosť ovplyvňuje tvoju hladinu stresového hormónu, čo môže spôsobiť:

  • depresiu,
  • mozgovú hmlu,
  • zmeny nálady.

Môže viesť aj k úrazom, vyhoreniu či spomaleniu progresu. Nezanedbávaj kvalitný spánok a dostatočnú regeneráciu.

 

 

Pri cvičení nemáš správnu techniku

Zlá technika zvyšuje riziko zrazení, negatívne ovplyvní vývoj svalov a ešte ťa aj bude bolieť telo. Dbaj na správnu techniku - dvakrát si skontroluj postoj a raz zdvíhaj. Do cieľa sa tak dostaneš bezpečne a bezbolestne.

O tom, ako správne cvičiť drepy, mŕtvy ťah, brucho či hip thrusty sa dočítaš na našom blogu.

 

Cvičíš dookola to isté

Telo sa rýchlo adaptuje na rovnaké cvičenia. Raz za čas si zmeň rutinu, zvýš hmotnosť alebo pridaj nové cviky. Namáhaj si telo rôznymi spôsobmi a zapájaj iné časti tela.

Ak chceš radikálne posilniť svaly, zváž progresívne zaťaženie. Ide o silový tréning, pri ktorom postupné zvyšovanie odporu alebo hmotnosti vedie k adaptácii svalov a sily.

Nezabúdaj ani na dynamický strečing pred cvičením a statický strečing po cvičení. Úraz je to posledné, čo potrebuješ na ceste za fit telom.

 

Cvičenie je férová záležitosť – tvoj úspech závisí od toho, aké úsilie do toho vložíš.

Ak s cvičením práve začínaš a nechceš, aby ťa to prešlo, prečítaj si viac o tom, ako zmeniť novoročné predsavzatia na celoročné zvyky vďaka vede.