Fakty a mýty o proteínoch – kedy, načo a prečo ich konzumovať?

Fakty a mýty o proteínoch – kedy, načo a prečo ich konzumovať?

Proteíny sa skladajú z aminokyselín a hrajú významnú úlohu pri každodenných funkciách organizmu. Prečítaj si viac o tom, prečo by si na ich prísun nemal zabúdať.

Proteíny, teda bielkoviny sú dôležité pre malé dieťa aj pre namakaného Schwarzeneggera. Vďaka nim sa hýbeš, rastieš a udržiavaš si celkové zdravie. Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín – organických zlúčenín, ktoré majú na starosti syntézu proteínov, produkciu neurotransmiterov a reguláciu metabolizmu.

Niektoré z hlavných funkcií proteínov v tele sú:

  • budovanie a opravovanie tkaniva, 
  • tvorenie enzýmov, hormónov a protilátok, 
  • regulácia biochemických reakcií,
  • poskytovanie štruktúry a podpora buniek. 

 

Kde ich nájdeš?

Nachádzajú sa v mnohých potravinách ako sú napríklad ryby, mäso, vajcia, mliečne výrobky, fazuľa, šošovica, orechy a semienka.

Živočíšne zdroje bielkovín poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje a teda sú kompletným zdrojom bielkovín. Potraviny s najväčším obsahom bielkovín sú kuracie prsia, chudé hovädzie a bravčové mäso, tuniak, losos, syry a jogurty.

Rastlinným bielkovinám môžu chýbať niektoré esenciálne aminokyseliny. Vegáni a vegetariáni preto musia dbať na to, aby bielkoviny dopĺňali z pestrých rastlinných zdrojov.

V obsahu bielkovín si v rastlinnej strave idú najväčšie bomby sója, fazuľa, šošovica, edamame, cícer, quinoa, hnedá ryža, tofu, tempeh a mnoho ďalších. S týmito ingredienciami si vieš vytvoriť chutné a hlavne výživné jedlo, ktoré má navyše veľa vlákniny, vitamínov a minerálov.

 

 

Proteíny

Telo potrebuje na tvorbu proteínov 20 aminokyselín. Ľudské telo je schopné vytvoriť si 11 z nich. Zvyšných 9 potrebuješ prijať v potrave alebo pomocou výživových doplnkov. Na trhu dnes už nájdeš veľa proteínových práškov, dokonca aj vegetariánske a vegánske proteíny.

Najznámejšie sú srvátkový, kazeínový, hrachový, konopný, hnedý ryžový a proteín z vaječného bielka. 

 

Kedy ich máš piť?

Ak cvičíš, môžeš si ho dať po tréningu. Podporíš tým regeneráciu a rast svalov. Proťák si môžeš zaliať vodou, kravským alebo rastlinným mliekom. Ak chceš nabrať svalovú hmotu alebo zotaviť sa po intenzívnom tréningu, proteín si môžeš dať aj pred spaním. 

Keď necvičíš, ale dbáš na dostatočný prísun proteínov, proťák si môžeš dať ráno alebo ako zdravý snack počas dňa. Navyše si môžeš príjem bielkovín zvýšiť aj chutnými variáciami tyčiniek, jogurtov alebo pudingov.

Ak hľadáš kvalitný proteín alebo aminokyseliny na vybudovanie svalstva a údržbu tvojho tela, pozri si našu ponuku Voxberg produktov.

 

 

Koľko proteínov potrebuješ?

Denne by si mal prijať 1,4 – 2 g proteínu na kilogram tvojej váhy, záleží od toho,  či chceš nabrať svaly, chudnúť alebo si len udržať formu. 

Proteíny tvoje telo potrebuje každý deň, no netreba to s nimi preháňať. Mäso s mäsom a k tomu proteínový shake 3-krát denne nie je najlepšia voľba. Možno si myslíš, že proteínov nikdy nie je dosť. Ale aj nadmerná konzumácia ti vie uškodiť. Môže to viesť k zaťaženiu obličiek a dehydratácii.

Proteíny sú základným stavebným kameňom tvojho tela. Či cvičíš, chodíš po schodoch alebo klikáš na klávesnici, potrebuješ ich pre správne fungovanie organizmu. Kombinuj bielkoviny živočíšneho a rastlinného pôvodu. Ak budeš dbať na ich správny príjem, budeš mať dlhšie pocit sýtosti, minimalizuješ si chuť na sladké a nezdravé snacky a uvidíš aj zmenu na svojom tele.

 

Ak ťa zaujíma, ako správne cvičiť brucho alebo drepy prečítaj si náš blog. 

Nezabúdaj zdvíhať činky a užívať život.